Bisti Badlands

Na White Sands was dit de tweede plek waar ik zeer zeker langs wilde in Amerika. En we gaan het proberen. Al ligt het eigenlijk niet echt meer op de route, want er ook zo veel andere mooie plekken om te zien. Maar we maken er een ommetje voor (mits geen bos- of andere branden). En dat allemaal vanwege dit soort foto's. 

Bizar landschap toch?

 

Wat is het nu precies en hoe is het ontstaan?

Zo'n 50 tot 80 miljoen jaar geleden was dit een zeegebied. De Western Interior Seaway verdeelde het continent Noord-Amerika in twee helften.

Het water van de zee ging op een gegeven moment zakken
door een klimaatsverandering. Er leefden prehistorische dieren,
waaronder dinosaurussen, waaronder de Tyrannosaurus Rex,
in dit gebied. Met het zakkende water gingen zij op de oevers
van de ontstane rivier leven.

Het zeewater verdween uiteindelijk en liet een 427 meter dikke
laag modder, zandsteen, leisteen en steenkool achter. Deze
dikke laag heeft hier zo'n 50 miljoen jaar ongestoord gelegen.
Tot de ijstijd van zo'n 6.000 jaar geleden. Toen verdween ook
de laag modder. Hierdoor werden de fossielen en het
versteende hout zichtbaar. De rotsen, onderhevig aan erosie,
werden gevormd tot hoodoos.
De koollagen hebben overigens gezorgd voor ondergrondse
branden. Hierdoor werden de leemlagen gebakken en gehard.
Zo zijn ook de roestbruine kleuren in het landschap ontstaan.


Wat zijn nu precies hoodoos?

Eigenlijk zijn het een soort van aardpiramides of aardpijlers. Ze ontstaan door erosie.
Zachte gesteenten worden bedekt met hardere gesteenten. Door de erosie wordt het zachtere gesteente verwijderd. Alleen dat gedeelte van het zachte gesteente dat wordt bedekt door het hardere gesteente blijft over. Maar het zachtere gesteente blijft langzaam wegslijten en zo ontstaat er een soort van piramide. Het brok harde gesteente boven op de pilaar kan los komen te liggen en eraf vallen. Hierna verdwijnt het zachte gesteente helemaal. Bryce Canyon, waar we later deze vakantie komen, is ook een gebied vol met hoodoos.

Nou zijn er geen wandelpaden of routes aangelegd in de Bisti. Het wordt dus ten zeerste aangeraden iets met GPS mee te nemen om niet te verdwalen. En daar wij aan het einde van de middag gaan ... ik zou hier niet graag in het donker rondlopen. Mochten we dus inderdaad aan de late kant aankomen ... op http://www.ontdek-amerika.nl las ik dat een beetje wandeling al snel zo'n 12 km kon zijn. Maar ik las ook het volgende:

Als je alleen maar een indruk op wilt doen, kan je er het beste voor kiezen om de zuidzijde te gaan verkennen. Het eerste zijdal aan de zuidzijde (rechts van de Gateway Wash) bereik je al na een paar minuten lopen, in dit dal liggen diverse zeer fotogenieke hoodoos.

En misschien moeten wij dat dan maar doen ....